Alt om elektrisk brann i hjemmet

Elektriske branner kan oppstå i elektriske apparater og elektriske anlegg. Hvordan oppstår slike branner? Hvordan skal du unngå dem? Her får du svarene.

 

Bestill Kokong S

Brann i elektriske apparater og det elektriske anlegget

40 % av alle boligbranner har elektrisk årsak. Når man snakker om elektriske branner, er det hovedsakelig to typer:

 

 • Brann i elektriske apparater
 • Brann i elektriske anlegg

 

Her får du vite mer om begge typer.

Brann i elektriske apparater

Siden 2016 har det oppstått 5 703 branner i elektrisk utstyr. Hvorfor? Det er hovedsakelig tre grunner:

 

 • Produksjonsfeil
 • Skade
 • Feil bruk

 

Noen produkter har rett og slett skader eller feil fra produsenten. Andre blir skadet etter bruk. Begge deler kan øke risikoen for at apparatet begynner å brenne. Det samme kan feil bruk av apparatet gjøre.

Slik slukker du brann i elektriske apparater

Hva gjør du hvis det begynner å brenne? Hva skal du slukke med? Mange tenker ikke over dette før uhellet er ute.

 

Hvis du har tenkt på det, har du kanskje tenkt at det kan være farlig å slukke brann i elektronikk. Hva om jeg får støt?

 

Av samme grunn tenker mange også at de skal unngå brannslange. Vann leder elektrisitet, gjør det ikke? Da bør jeg i hvert fall unngå å slukke med vann! Det er veldig lett å tenke sånn, men det er egentlig ikke noe å bekymre seg over.

 

Faktisk er vann den anbefalte metoden – selv om alle typer slokking fungerer. Vanlig vann fra springen leder ikke strøm så godt som mange tror. Det blir dessuten dannet dråper når man bruker brannslange, og strømmen kan ikke hoppe mellom dråpene.

 

Vann kan selvsagt lede strøm, men det avhenger av typen vann. Hvis vannet er rent, slik som i springen, skal man ikke bekymre seg for støt. Dersom vannet er urent eller inneholder visse stoffer, bør man være på vakt. For eksempel leder saltvann elektrisitet på grunn av saltet, opplyser SINTEF-forsker Reidar Stølen til klikk.no.

Så det er ikke farlig å slukke elektriske branner?

Det avhenger litt av hva slags elektrisk utstyr det er snakk om. Elektronikk man har i hjemmet fører ikke så mye strøm. Man bør derimot passe seg om antall volt går over 400.

 

Eksperter anbefaler at man prøver å koble fra strømmen før man slukker. Dette kan du gjøre ved å rett og slett trekke ut kabelen. Hvis dette er vanskelig, kan du kutte strømmen via sikringen. Etter dette kan du slukke brannen med ditt foretrukne slokkeapparat.

 

Da fungerer som nevnt vann best. Du går heller ikke tom for vann, i motsetning til andre typer slokkemiddel.

Slik unngår du brann i elektriske apparater

Mange branner kan unngås med brannforebyggende tiltak[a]. Sikkerhverdag.no, en side laget av DSB, har følgende tre hovedråd:

 

 • Unngå bruk av skjøteledning
 • Vask eller tørk på dagtid
 • Ikke lag brann til nattmat

Unngå bruk av skjøteledning

Hvis apparatet bruker over 1000 watt, bør det ikke være koblet til skjøteledning over lengre tid. Man bør heller ikke “seriekoble” skjøteledninger. Hvert ekstra ledd øker brannfaren.

 

Skjøteledninger er ofte ikke dimensjonert for strømkrevende apparater. Derfor bør man ikke koble til for eksempel panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler, oppvaskmaskin og vaskemaskiner.

Vask eller tørk på dagtid

Vaskemaskiner og tørketromler krever mye strøm. De produserer også mye varme. Begge deler øker risikoen for brann – spesielt hvis du ikke renser lofilteret i tørketrommelen jevnlig.

 

Det er viktig å være våken og tilstede når man vasker eller tørker. Om natten er vi sårbare om noe skulle skje. Dersom en brann oppstår på grunn av vaskemaskin eller tørketrommel, er det viktig å reagere raskt – enten ved å slukke eller rømme. En oppvaskmaskin faller i samme kategori.

Ikke lag brann ved nattmat

DSB advarer også mot å lage nattmat på komfyren om man er trøtt og full. Brann i elektrisk utstyr er på andreplass i statistikken, men aller flest branner oppstår i komfyren. Slike boligbranner kan føre til tap av liv – hver tiende dødsbrann starter med komfyren. Det er altså viktig å ta dette rådet på alvor.

Brann i elektriske anlegg

Brann i elektriske anlegg er en vanlig årsak til boligbrann. Dette er ofte på grunn av feil i det elektriske anlegget. Slik feil kan ha vært der lenge eller kan ha oppstått over tid. Dette kan føre til brann:

 

 • Feil ved installasjon
 • Dårlig vedlikehold
 • Manglende oppgradering
 • Overbelastning

Feil ved installasjon

Dessverre kan feil ved installasjonen få store konsekvenser. Det er spesielt viktig å bruke en registrert installatør. Man kan gjøre noe på egenhånd, men sjekk om produktet krever registrert installatør før du begynner. Dette står skrevet på produktet.

 

Hvis forsikringsselskapet oppdager slikt arbeid, kan det gå utover forsikringen din.

Dårlig vedlikehold

Over tid kan dårlig vedlikehold øke brannfaren. Man bør for eksempel sjekke om skrusikringer er skrudd godt nok inn. Ved godt vedlikehold vil man også merke om det trengs oppgraderinger.

Manglende oppgradering

Mange eldre boliger i Norge har eldre anlegg. Gårsdagens anlegg er ikke dimensjonert for dagens strømforbruk. Varmgang er en viktig indikator på at anlegget bør byttes ut. I tillegg bør du kontakte elektriker hvis:

 

 • Du bruker mange skjøteledninger
 • Du bytter sikringer ofte
 • Anlegget lager lyder – for eksempel summing
 • Det lukter brent

 

Eldre anlegg bør oppgraderes med jordfeilbrytere, overspenningsvern og flere stikkontakter. Det kan også være behov for å legge nye kurser hvis krevende apparater er koblet på samme kurs. For eksempel er det problematisk om vaskemaskin, oppvaskmaskin, varmtvannsbereder og oppvaskmaskin står på samme kurs.

Overbelastning

Et eldre elektrisk anlegg kan fort overbelastes om det ikke er oppgradert. Med godt vedlikehold og moderne oppgraderinger kunne flere branner vært unngått. Det er derfor lurt å kontakte fagfolk med jevne mellomrom for å sjekke at alt er i orden.

Unngå brann under lading med Lightcircle

Brann kan også oppstå i utstyr og enheter som mobil, tablet, laptop, elsykkel og elsparkesykkel. Temperaturen som oppstår under lading, kan bli veldig høy. Det er også flere mulige feilkilder:

 

 • Enheten eller utstyret
 • Batteriet
 • Laderen

 

Over tid kan disse få skader som kan føre til brann under lading. Produksjonsfeil kan også forekomme – spesielt hvis laderen ikke er original.

Feil bruk kan føre til brann

Dessuten kan feil bruk øke risikoen for brann. For eksempel må man ikke tildekke mobilladeren med klær og lignende. Det anbefales ikke å lade om natten, og batterier til elsykler og elsparkesykler bør ikke lades inne i leiligheten.

Bekymringsfri lading

Med smartstøpsler fra Lightcircle slipper du slike bekymringer. Du kan lade dine enheter trygt og brannsikkert[b] – både om natten og innendørs. Smartstøpselet Kokong S er utstyrt med smartteknologi som oppdager uvanlige svingninger i temperatur. Når dette skjer, kuttes strømmen umiddelbart.

 

Med Lightcircle stopper du brannen før den finner sted.

Smart teknologi som er enkel å bruke

Du trenger ingen teknisk kompetanse for å bruke Kokong S. Du bruker den akkurat som en vanlig skjøteledning. Hvem som helst – mor, far, besteforeldre og barn – kan bruke Kokong S. Sånn gjør du det:

 

 • Koble Kokong S i stikkontakten
 • Koble laderen i Kokong S
 • Nå lader du trygt og brannsikkert

 

Vi har også laget Evolve – et brannsikkert og rimelig alternativ til ladeboks til elbil.

 

Lightcircle-produkter er en smart, enkel og rimelig forsikring mot brann under lading.

 

Bestill Kokong S